Project Description

Iskias smerter

Hvad er symptomerne på Iskias smerter?

Symptomerne på klassiske iskias smerter er hvis du døjer med stærke smerter i ryggen, benet, læggen og ned i foden. Det skyldes at de kommer fra iskiasnerven, hvilket gør det ondt at bevæge sig og at sidde ned.


Om Iskias nerven

Vores nerver sender elektriske impulser/signaler mellem hjernen og kroppen, som gør at vi kan bevæge musklerne og tilmed forsyner det os med vores følesans.

Iskiasnerven er kroppens største nerve. Den udspringer på hver side af lænden og hæfter sig neden under foden.

Nerven er på størrelse med en med en lillefinger i sæderegionen og forgrener sig fra lænden, baller, ben, fødder og tæer. Det gør at du kan have smerter og andre symptomer vidt forskellige steder, hvis man lider af iskias symptomerne.

Ofte vil det være smerter, men man kan også have såkaldte føleforstyrrelser i benet og tæerne.

Der kan være forskellige årsager til hvad der udløser problemet og derfor behandles hver patient på hver deres måde.

Hvorfor får man iskias smerter?

Der kan være flere årsager til smerterne. Smerterne opstår, fordi iskiasnerven bliver påvirket et eller andet sted i sit forløb fra lænden, gennem balden, ned i benet og ud i foden. Det er derfor forskelligt hvor man har ondt. Der kan være flere årsager til smerterne, men primært skyldes symptomerne alle former for tryk og stræk i nerven.

Årsagerne kan deles 3 hovedpunkter:

  • Pladsmangel i lænden, som klemmer på iskiasnerven. Pladsmangelen kan skyldes diskusprolaps, udbulning på diskus, aldersforandringer såsom slidgigt i lænden eller overbelastning af ryggen.
  • Stivhed eller arvæv i selve iskiasnerven, eller det bindevæv som nerven løber igennem undervejs ned i benet. Stivhed og arvæv kan skyldes slidgigt-forandringer, følger efter en  ryg-operation, følger efter diskusprolaps, eller fra en betændelsestilstand i nerven.
  • Der kan også være tale om en medicinsk sygdom, som påvirker nervevævet.


I omkring 90 procent af tilfældene skyldes smerterne, at nerven er påvirket af et tryk fra en diskus-skive i lænden. Eller at nerven bliver klemt, når den passerer gennem den dybe baldemuskulatur.

Overbelastning er ofte årsagen til smerterne. Ved tunge løft som går udover lændens diskus-skiver, det kan også kommer af hvis man sidder meget ned med en forkert holdning.

Den dybe baldemuskulatur kan man også overbelaste, for eksempel ved at løbe længere, end man har trænet sig op til. Eller hvis man har det med at sidde med benene over kors og på den måde kommer til at irritere nerven.

Hvordan føles iskias smerterne?

Når en diskus-skive er beskadiget i lænden, så har man typisk rygsmerter. Skyldes det at nerven bliver klemt på vej gennem balden, så har man typisk kun smerter i balden. Begge symptomer kan give udstrålende smerter til benet. Smerterne kan også skyldes en kombination af begge dele.

Alle smerter i ryg og ben, er ikke nødvendigvis forårsaget af iskias smerter. Smerter i de områder kan også skyldes fibersprængning.

Der er kun tale om iskiassmerter, hvis selve iskiasnerven er inkluderet. Det er ofte skarpe jagende, borende og kan medfører føleforstyrrelser og kan nedsætte krafterne i musklerne.

Hvordan vi behandler iskias smerterne med akupunktur?

Vi tester først hele patienten igennem for at se om smerterne fra iskias nerven har forvoldt yderligere skade på andre dele i kroppen – hvis patienten har gået med iskiassmerten i længere tid, så kan det skabe ubalance i kroppen f.eks. at man går skævt, hvilket kan slide på de andre muskelgrupper.

Akupunktur behandlingen er skræddersyet til den individuelle patient, for at sikre det bedst mulige resultat. Forløbet med behandlinger varierer fra person til person, da det det afhænger af hvor længe vedkommende har gået med smerten.